Če so vam dobri dateljni si jih privoščite namesto sladkarije

Sama sem se kar nekaj časa bojevala z sladkarijami, čeprav sem vedela, da si delam samo slabo, ko jih jem, vendar si nisem mogla pomagati, tako sem enkrat naredila konec in sladkarije so zamenjali dateljni, kar je bilo čisto naključje. 

Enkrat sem šla z prijateljico na malico, katera je iz žepa potegnila dateljne, jaz priznam, da sem jih jedla prvič, ko mi jih je ponudila. Sprva jih sploh nisem hotel probati, ker nisem marala sliv in dateljni so me spominjali na slive. Na kar me je prijateljica pregovorila z tem, ko sem držala čokolado v roki, da ona je sladkarije zamenjala z njimi. Tako malo cinično sem jo pogledala, čeprav mi je delovala kar samozavestno, da je to čisto res. Nisem ji verjela, kajti pojesti čokolado ali pa dateljne, to je bilo zame dan in noč.

Pa sem se pustila pregovoriti in tako so mi dateljni postali všeč. Kako se mi je smejala, ko je videla, da so mi všeč, najraje pa bi rekla dane. Povedala je, da so dateljni po trgovinah zelo različni in da naj pazim kje jih kupujem in povedala, kje jih kupuje ona. Tako sem res šla v tisto trgovino in dateljni so postali del moje vsakdanje prehrane, moje malice v službi in še pred spanjem kakšnega pojem. 

Ja, počasi sem zmanjševala sladkarije, že ko sem spremenila to navado, da za malico nisem jedla več sladkarij ampak so bili moj obrok dateljni, sem naredila ogromno. Nikoli si ne bi misila, da bom jedla to za malico, kajti vedno sem komaj čakala malico, da pojem kaj sladkega in spijem kavo. Sedaj pa sama sebe čudno gledam, ko mi sladkarije ne pašejo več in če bi bili dateljni in čokolada na mizi bi izbrala njih. Lahko bi rekli, kar se telo navadi jesti, potem ti to postane dobro in meni so dateljni postali všeč.