Kakšne žlebove izbrati

Ko smo začeli razmišljati o novi hiši, smo morali res gledati na vse. To je potrebno ogromno zbranosti in znanja, da izberemo pravilne materiale za hišo, da nam kasneje ne bo žal. Resnično zahtevna naloga. Ko smo izbrali iz kakšnega materiala naj bo hiša, hitro pridemo na streho, ko zaključimo z streho pa smo že pri žlebovih. Žlebovi niso lahka izbira in resnično se moramo pozanimati, iz kakšnega materiala bomo izbrali za našo hišo.

Materiali so različni, pa si poglejmo katere materiale ponuja trg:

Aluminijasti žlebovi so kvalitetni žlebovi. Ti žlebovi trajajo približno 50 let, to je lahka kovina ki je zelo obstojna zaradi svoje oksidne prevleke. Tako ogromno ljudi izbere aluminij, lahko bi rekli da je material prihodnosti.

Žlebovi iz pocinkane pločevine imajo rok trajanja 20 do 30 let. Lahko pa jim trajnost povečamo z nanosom barve.

Cinkotitna pločevina je pa že skoraj cink izrinila iz uporabe, saj ji je uspelo ohraniti vse dobre lastnosti cinka glede na kisla podnebja. Ta pločevina ima lastnosti večje trdnosti, lažje obdelave in večje elastičnosti, kot smo rekli pa je od cinka manj občutljiva na vremenske razmere. Ima pa ta material slabo lastnost, to pa je večkratno upogibanje.

In še bakrena pločevina in žlebovi iz bakrene pločevine. Ta pločevina je kovinsko rdeče barve z različnimi odtenki. Zanimivo je vedeti, da pri njej velja, da lahko trdnost vidimo že na daleč. Saj velja bolj kot je svetle barve odtenek, bolj je trdna. Prevlečena je s platino, zato da ščiti baker pred agresivnimi snovmi. Je pa kar neprijazna do drugih elementov. Od čistih elementov prenese samo svinec in kositer.

Zdaj kakšne žlebove izbrati je vaša odločitev, materiali so različni in imajo različno življenjsko dobo in je tudi odvisno v kakšnih vremenskih razmerah živite. Žlebovi naj bodo le kvalitetni, da bodo odporni na vremenske razmere, potem pa si izberite še barvo, ki se bo podal vaši hiši.